Followers

Wednesday, January 21, 2015

xian china

assalammualikum 

helllo aku dah balik,,,,dah balik lama pun huhu,,,,kali ni aku ke xian china,,,dimana xian adalah sebuah negeri yang penuh dengan sejarah ,,,xian terkenal dengan TERRA COTTA ,,,, tahukah anda xian adalah tempat dimana terletaknya masjid yang berusia kira-kira 500 tahun zaman tang dynasty,,,xian adalah tempat dimana bermulanya islam ,,,tapi aku ada baca satu blog ni,,,katanya sebelum islam sampai ke xian china,,,,islam terlebih dahulu sampai di melaka,,,klik sini 
melaka pun aku dah lama tak pergi sibuk nak koret2 sejarah xian,,,malaysia pun xlepas lagi teroka,,,sibuk nak teroka negara orang,,,hehehehe,,,,nak buat geno,,,dalam malaysia aku tak dok geng ,,,luar mlaysia aku ada geng,,,gitu ,,,

alkisahnya yang aku boleh ke xian sebab membe aku cakap kali ni trip semua geng2 tak campur dengan orang ,,,,itu yang best tu,,,aku pun mula2 bulan 1 kot time tu bz ,,, memang tak la aku nak boleh keluar ,,, aku saja la cakap dengan kakak aku boleh tak kalau aku nak pergi china bulan 1 ,,,nak merasa main snow ,,, haha,,, kak aku cakap " p la "  aku pun mulanya tak bagi mak aku join sebab takut bz kan,,,tapi last2 kak aku kata ajak la mak sekali ,,,. itu yang aku dengan mak aku join tu,,,
mana boleh lepaskan peluang semua geng gila gila hahaha ,,,, walaupun berbeza umur,,,

ootd







gambar2 sekitar entah la aku lupa apa nama tempat tu,,,yang aku ingat kami jalan2 sekitar taman ni,,,sebelum nak ke pagoda,,,,lebih kurang macam jalan tepi jalan ,,,taman ni duk kat tengah2 ,,, 

 pagoda 

comey sangat budak2 kat sana ,,,,pipi merah macam kuih pau,,,

macam anak korea 

lepas tengok pagoda tu kami datang sini tengok pertunjukan  fountain square xian best,,,tapi kalau malam lagi cantik sebab ada lampu,,,ni siang nampak air ja la,,,

video

ni ada video yang sempat aku ambik ,,, hikhik sempat kau,,,tapi tak berapa nak elok sangat pasal aku kan kecik ,,,nampak pagar je lebih,,,


kat sana pun ada melaka k ,,,hehe

 at muslim street ,kat sini ada macam2 makanan halal ,,,,sedap2 ,,,best gila ,,,3 kali pergi sini ,,,haha



antara yang menarik perhatian 

gambar-gambar sekitar masjid tertua di dunia




 cuaca sangat sejuk time ni,,,datang sini boleh la sembahyang kat sini






kagum dengan seni bina orang dulu2,,,boleh baca kat dalam gambar ni ,,, 

sekitar muslim street 

 air delima

 bulu ayam kot haha,,,

 dorang kata sedap,,






buah delima

kami pergi sini 3 kali kot,,,haha,,,hari last aku try semua makanan yang aku bekenan ,,,,sebab last kan,,,hari pertama tu ada beli ole2 sikit la,,,hari last aku bedal makanan yang mana aku nak makan haha,,,



 hand made

 hantar poskad kat diri sendiri

comey kedai ni

murah ja pos card korang pun boleh try ,,, kalau datang sini kedai ni nak menghala ke masjid tettua tu ,,,gila beku tangan aku nak menulis,,,

lepas tu kami pergi muzium ,,, ni adalah salah satu contoh keadaan orang dulu2,,,,tak boleh bayangkan macam mana dorang survival dalam cuaca sejuk,,,tu konon2 dia tengah buat baju ... guna guni je,,,

ini plak rumah dorang dulu2,,,

ini juga rumah ,,,

3D animasi ,,,, canggih

dorang jenis bila mati tanam segala mat nenek kalau boleh buh,,,,,tapi selalunya periuk belanga la,,,

kampung dulu2,,,,hai la macam mana la keadaan time tu dengan sejuk2,,,eiiii

ini betul2 tau,,,bukan replica ,,,salah satu kubur yang dorang jumpa 

ini juga

cuaca kat sana berkabus ja ,,,winter kan ,,,ni la winter pertama aku selepas beijing dulu ,,,dulu time beijing aku rasa tak de la sejuk gila macam ni ,,,

finally jumpa juga orang jual strewberry ,,,sebab nya aku mengidam ,,,dok teringat kat korea dulu besor2 dah la manis ,,,mana mau cari macam tu kat malaysia ,,,melainkan g cameron ,,,, dah la dok langkawi lagilah susah nak cari buah idaman kalbu ku ini ,,,,T_T ,,,korang perasan tak betapa legend gila cara dia timbang  ,,, masih lagi pakai kati macam orang dulu2,,,,

aku lupa nak basuh weh ,,,main makan macam tu je,,,bagus sungguh dah la cuaca kat sana berhabuk

melawat kilang buat patung terracotta ,,, yang ni khas untuk dorang buat jual ,,, tu ada harga pilih nak yang mana hahahah,,,,

kat belakang tu boleh beli ,,,ada yang nak kirim ke,,,

terracotta army

 ni la terracotta yang femous tu ,,,, kalau datang xian tak datang sini baik tak yah datang ,,, serius sebelum aku pergi xian aku google la pasal benda alah ni,,,gila kagum dengan orang dulu2,,

 bila sampai macam takpercaya sebelum ni dok tengok dalam internet ja ,,,sekarang aku sendiri yang sampai sini,,,,kisahnya terracotta ni  qin shi huang merupakan maharaja pertama china dorang dulu2 kan percaya pada kelahiran semula ,,, jadi sebagai persediaan dia selepas mati dia bina dia buat dia ukir dengan tanah liat sebijik tentera2 dia ,,,,bukan setakat tentera kuda pun dorang buat ,,, bukan dia buat la ,,,orang2 dia buatkan,,,dia arah kan,,,bayangkan setiap patung patung tu muka fizikal semua lain2 ,,,body lebih kurang sama ja semua,,,muka memang boleh nampak semua lain2,,,kat belakang patung2 ni siap ada nama lagi ,,,,



yang no 1 tu la tempat mula2 petani tu jumpa tempat ni ,,,, 

 ni tempat operation hehe,,,yang mana pecah2 dorang cantumkan balik,,,scary tengok,,,,orang2 yang buat kerja ni memang hati kental,,,jenuh kot,,,dah la banyak,,,

ni antara yang dah hampir pulih dicantumkan ,,,,

bukan senang kerja dorang kan,,,

kalau aku mau bebai aku buat kerja ni haha

kena ukur lagi bagi,,,hais,,sebenarnya lepas aku balik dari tempat ni ,,,malam tu aku ada kena kacau sikit la,,,mimpi hantu kau,,,mangkuk hayun betul ,,,, rupanya bukan aku saja ,,, ada la 2 3 orang yang kena ,,,, ye la kan tempat2 macam ni,,,jadi aku nasihatkan kalau korang pergi ,,,,jaga tingkah laku ,,,, mulut jangan dok celupar sangat,,,baca la sikit ayat2 pedinding ,,,,

aku melawat 3 pit kat terracotta ni ,,,sebenarnya ada lagi pit pit yang lain tapi paling utama paling besar yang 3 pit aku melawat ni la,,,,kawasan sini memang luas sangat ,,,sakit kaki bejalan,,,dah cuaca sejuk gila,,,,masuk dalam pit pit pun sejuk gila,,,kot la nak kurang sikit sejuk kan,,paling malas sekali bila nak terkencing seksa ,, pasal sejuk sangat  ,,,bukan pasal apa,,,hais,,,nasib tandas kat terracotta ni bersih,,,boleh beku punggung tau 

ni yang pecah2 jenuh la nak atur balik,,,




masih ada warna sikit ,,,

 gelap gelita ,,,ni bahagian tepi pit ,,, yang mana dah cantik elok ,,,dorang pamaerkan dalam cermin kaca ni ,,,,

warna sebenar 


ok done part 1,,,kita sambung part 2 plak,,,