Followers

Tuesday, March 5, 2013

dear ayah

assalammualikum

dear ayah

setiap kali adik naik flight adik mesti akan teringatkan ayah ....dalam hati terdetik betapa bertuahnya aku dapat naik flight pergi travel luar negara ...betapa bertuah nya aku tuhan bagi rezeki sampai aku boleh melancong ...adik sedih bila teringatkan yang ayah dulu tak berpeluang melancong macam adik....ayah asyik kerja ja...kerja sampai susah nak tinggalkan kerja....sampai tak boleh nak p mana...tapi alhamdulillah ayah sempat pergi luar negara new zealand atas urusan kerja...sekurangnya ayah sampai ke negara omputih...adik sedih sebab adik pikirkan yang ayah bekerja cari duit untuk kami sampaikan ayah sakit...adik tahu salah satu faktor ayah sakit adalah disebabkan kerja...kerana selalu main dengan elektrik adalah tidak bagus...ada kesan sampingan...adik sedih sebab pikirkan betapa ayah bekerja siang malam sampai adik kakak dan mak hidup senang sekarang...alhamdulillah tuhan turunkan rezeki kita ayah...adik tahu kakak dan mak jugak tahu yang kami hidup senang sekarang adalah disebabkan ayah....duit ayah ...hasil peninggalan ayah...terima kasih ayah....kita sekeluarga pernah hidup susah dulu kan ayah ....waktu ayah kahwin dengan mak ...kita tidak punya apa2...walaupun sederhana kita bahagia kan ayah....tuhan bagi lagi rezeki kat kita ...bila ayah kerja di airport duit gaji ayah boleh dikatakan agak banyak time tu..cukup untuk kita anak beranak....mak pulak rajin berniaga...join coswey la...zhulian lah...tapi tuhan sentiasa menguji kita kan ayah...orang ingat ayah gaji 10k kot ...datang pulak manusia tak de otak suka pinjam duit ayah ...dah la ayah ni jenis baik hati bila orang cakap nak pinjam ayah mesti bagi sebab ayah tak boleh nak kata tak boleh...sebab ayah terlalu baik...sampaikan kita tak cukup duit nak makan...adik ingat lagi mak selalu marah ayah..sebab ayah terlalu baik...adik jugak ingat saat kita tak dok duit nak makan ...mak adik dan kakak akan kutip telur kat sekitar rumah ...kutip telur ayam buat makan ...mak jugak akan kutip duit syiling 10sen dan lekatkan seringgit...seringgit buat bekal belanja adik kakak ke sekolah.....manusia manusia tak dok otak tu pulak bukan pinjam sebab tak dok duit...tapi pinjam sebab dengki dengan kita....memang diakui kadang dorang pinjam memang dorang tengah sesak...tapi dah pinjam bila ada duit tak reti nak bagi balik....tak pa ayah ...ayah jangan risau janji tuhan itu pasti....hutang wajib kena bayar balik...selagi dorang tak bayar balik dorang tetap memegang status ada hutang.....bahkan sampai sekarang dorang belum bayar lagi ayah padahal adik tengok kehidupan dorang sekarang mewah...pakai iphone lagi...kami dah bersepakat kalau ditakdirkan dorang bayar hutang ayah kami akan buat kenduri untuk ayah...bukan disebabkan duit cuma adik terkilan sebab dorang tak malu...tak pikir langsung kita selalu tolong dorang macam macam kan ayah....ayah sakit tak pernahnya datang ziarah ayah....bila nak pinjam duit datang la....betapa baiknya ayah ...ayah tak pernah ungkit semua tu...tapi adik mak dan kakak yang selalu potpet marah ayah ....sebab baik sangat....bukan tak bagi pinjam tapi kalau dah sampai kita tak dok duit nak makan ...tu yang marah....satu lagi ayah kalau orang mintak tolong ...tak pernahnya kata tak boleh...ada kerja....mesti on ja...dah la tu penat kat tempat kerja ...buat plak kat rumah orang .....sampai balik sakit sakit....dah la tu sekupang pun ayah tak cas....baiknyaa ayah....orang nak bagi duit tak nak ambik....orang pun satu....kadang2 mintak tolong tak pikir orang tu letih ka...apa ka....pikir la orang sama....dah tau ayah tu baik ambik kesempatan....free la katakan...tapi ayah dapat pahala...alhamdulillah...ayah dapat pahala kan ayah....ayah selalu ikutkan apa yang adik nak berbanding mak...kalau shopping mak selalu berleter kata beli buat apa la...tapi ayah ikutkan aja janji benda tu simpan elok2..kalau ayah tak dok duit ayah akan cakap next time..next time...nanti kita beli...terima kasih ayah ...sebab layan adik macam puteri....yang paling penting ayah bagi kasih sayanggg kat kami semua....ayah tak pernah segan tunjukkan cinta ayah pada mak depan anak2 ....peluk mak depan adik dan kakak...buat adik dan kakak rasa bahagia sekali....dulu kecik2 adik selalu hisap tetek ayah hikhikhik....sampaikan kami dah besar pun dok tido satu katil dengan ayah lagi....sampaikan orang tengok pelik cakap eis tak elok adik dan kakak dok tido dengan ayah dah besar dah...tapi mak cakap biasa dah anak beranak dok tidoq depan tv selalu...sekarang semua benda adik tengok adik teringat ayah... kereta ayah beli dengan duit ayah ...jadi adik akan jaga kereta tu elok2 ....fon yang adik pakai ni pun duit ayahmak...jadi adik tak akan jual...kalau adik beli fon baru ...fon ni adik akan bagi kat suami kakak....sekurangnya fon ni masih lagi ahli keluarga kita yang pakai.....adik sedih bila ada yang kata kami ni menumpang harta ayah padahal kita senang bersama sama apa....mak dulu pun himpun duit bantu ayah buat rumah kita sekarang ni....ayah dulu naik flight sorang2...sesekali ada jugak bawak mak....adik dan kakak selalu merungut kata bila ayah nak bawak kami naik flight ...ayah kata nanti ayah bawak kita p penang....adik kata alah p penang dekat ja tak dan nak panas punggung ...ayah tak berkesempatan nak bawak kami naik kapal terbang....tapi ayah tinggalkan harta untuk kami sampaikan sekarang kami turun naik turun naik flight ayah....terima kasih pada mak ....mak sentiasa pikirkan masa depan adik dan kakak ....mak suruh kakak bukak bisnes dobi...alhamdullillah walaupun dobi kakak tak der la maju sangat...tapi rezeki tak pernah putus....kakak ada duit belanja dia sendiri....adik pulak ada bilik sewa walaupunn baru dua bijik....betapa bertuahnya adik dan kakak kan ayah....sampaikan orang pernah cakap dengan mak....buat apa susah susah pikirkan pasal anak2...dorang boleh belajar dan cari kerja sendiri....tapi mak tetap dengan pendirian nya ....dia nak tengok anak anak dia senang bersama sama dia....alhamdullilah...adik dan kakak tak pernah lupa ayah....sebab tu bila nak buat apa2 ....adik mesti ingat ayah...adik tau duit adik datang dari modal ayah mak bagi....insyaaallah ayah adik mak kakak akan kongsi duit ....kami nak bukak bisnes lagi....maju kan kami ayah..hee...alhamdulillah....walaupun belum sampai tahap ayah lagi ni....ayah dulu kerja lagi lah....naik pangkat...naik pangkat...ayah dulu selalu cakap nanti besar kerja bagi dapat lebih daripada ayah dapat ....insyaallah ayah....ayah adik tau ayah time sakit...mesti sakit kan tanggung sakit tu...adik sanggup ayah kalau adik ganti tempat ayah....tapi adik tau janji allah itu pasti...allah bagi kita sakit sebab nak uji kita kan ayah...kita kena sabar...ayah tau tak mak kalau naik flight mesti nangis teringat ayah sebab katanya dok nampak ayah ...teringat ayah kan pernah naik flight dengan mak pergi umrah....syukur ayah diberi peluang pergi buat umrah kan ayah....mesti seronok kan sampai kat rumah allah...satu hari nanti adik akan pergi sana jugak ....adik nak himpun duit...insyaallah...ayah tau tak kak kata time dia nak bersalin dulu dia kata time tu tak pikir apa dah...pikir ayah ja....nak bagi ayah tengok cucu ...izz sekarang dah setahun lebih dah ayah....bueh dia ayah....mata dia bulat sangat....besar...ayah adik mintak maaf sebab adik tak belajar sungguh2 dulu....adik tak masuk u pun....masuk poli jer....adik mintak maaf jugak sebab bila adik buat dosa ayah terpaksa tanggung ....ayah tak payah risau pasal mak....adik kakak ada ....kami jaga mak k....mak tak pernah lupa baca quran kat ayah....ayah tau tak suami kak perangai macam ayah...baik...dia ada dapat pekerja terbaik macam ayah ....ayah punya frame pekerja terbaik tu kami display kat atas almari....ayah ...ayah bahagia kan kat sana....adik tau ayah bahagia kat sana....adik selalu doa untuk ayah....ayah ingat tak dulu ayah selalu kejutkan adik sembahyang subuh...bila adik tak pakai tudung ayah akan tanya adik ....adik tak sayang ayah ka....adik mintak maaf ayah ...adik tak pakai tudung dulu....adik jahat kan...dok buat dosa ayah kena tanggung....ayah tak sempat tengok adik kahwin...bakal anak2 adik...hee cakap pasal kahwin plak....sekarang kami tambah rumah ayah...buat bilik atas....cantik....english style....mak teringin ...bila adik tengok semua tu...adik sedih la....sebab ayah tak merasa semua ni....ayah adik ngantok la...esok kerja....adik tido dulu....eh ada lagi ayah tau tak kawan ayah tak pernah lupa kat kami walaupun ayah dah tak dok dorang still datang melawat kami....dorang sedih bila ayah tak dok....bila pergi kerja dorang sedih teringat tengok tempat kerja ayah....kawan kawan ayah sayang ayah.....

adik sayang ayah .....sayaaang sangat....

yang ikhlas adik anak bongsu mu..

posted from Bloggeroid

1 comment:

AyueJean AJ said...

Sayu hati membaca... =(